Zdrowie z suszonych owoców

Porady

Owoce to gigantyczna dawka zdrowia. Dlaczego tak jest i w jaki sposób do tego zdrowia najlepiej się dobrać?

Źródło wartości owoców

Owoce są tak wartościowe, ponieważ jest to zbiór wszystkich składników odżywczych, jakie nowa, rozwijająca się roślina powinna mieć. Jeśli nie nastąpi ingerencja żadnego zwierzęta, nowe drzewo czy krzew będzie wyrastać w rozkładającym się, uwalniającym swoje wartości odżywcze owocu.

Zdrowie z suszonych owoców

Z drugiej strony, w przypadku roślin, których owoce są najczęściej zjadane, ewolucyjnie zależy im na tym, by ich owoce były pożądane, a pożądane będą wtedy, kiedy będą słodkie (energetyczne) i odżywcze. W związku z tym najpopularniejsze owoce to te, które oferują nam najwięcej ważnych składników. Dla rośliny jest to zysk, bo jej owoce będą preferowane, a roznoszące je zwierzęta będą silne.

Świat człowieka oczywiście znacznie różni się od pierwotnej natury i dzisiaj możemy mieć praktycznie wszystko, co chcemy. A co powinniśmy chcieć?

Najlepsza forma owoców

Najlepszą formą owoców są soki owocowe. Soki niestety sprawiają wiele problemów praktycznych i nawet czysto logistycznych. Są drogie i bardzo nietrwałe, jeśli maja być wartościowe. Dlatego warto stawiać na suszone owoce online, najlepszą alternatywę dla nich.

Problem w przypadku owoców stanowi bowiem ich przetwarzanie, a także, paradoksalnie, brak ich przetwarzania. Spowodowane jest to prostym faktem, że substancje odżywcze w owocach są w dużej mierze dość delikatne i nawet wystawienie ich na działanie powietrza jest dla nich destruktywne, na przykład w przypadku witaminy C.

Owoce suszone online są znakomitą alternatywą dla owoców w formie soków, ale także dla owoców świeżych, które ze względu na swoje silne ściany komórkowe nie dające się pokonać człowiekowi, często są w stanie uchronić się przed głodem człowieka. Zjedzenie owoców na surowo często naprawdę jest marnowaniem przynajmniej części ich wartości odżywczych.

Suszenie owoców

Suszenie owoców, jeśli tylko jest przeprowadzone w odpowiedni sposób, jest znakomitym sposobem na przechowywanie ich wartości odżywczych. Woda jest bowiem substancją, która pozwala na zachodzenie wielu skomplikowanych procesów chemicznych, w tym procesów destrukcyjnych dla delikatnych składników odżywczych. Pozbawienie owoców wody w delikatny sposób sprawia, że ich wnętrze jest zakonserwowane, a często jest też znacznie słodsze i przyjemniejsze w konsumpcji.