Włoskie podejście do pizzy

Włoskie podejście do pizzy

Informacje

Kuchnia włoska ma naprawdę wiele do zaoferowania. Wśród dań, które podbiły nie tylko słoneczną Italię, ale również świat znajduje się pizza. To proste, a jednocześnie pyszne włoskie danie zjeść można również w Polsce. Pizza w Zielonej Górze czy innym polskim mieście to dziś żaden problem. Poznajmy jednak włoskie podejście do pizzy.

Podstawa, czyli ciasto

Podstawą każdej pizzy jest ciasto. Włosi uważają, że dobre ciasto na pizzę to tylko to, które zostało wyrobione ręcznie. Istotny jest czas wyrabiania, który nie może być krótszy niż dziesięć minut. Nie bez znaczenia dla jakości ciasta jest również mąka. W większości włoskich pizzerii sięga się po specjalną mąkę do wypieku pizzy. Jest to mąka typu 00, w której zawartość glutenu waha się od 13 do 15%. To właśnie odpowiednia mąka sprawia, że ciasto na pizzę jest chrupiące z wierzchu, a pulchne i miękkie wewnątrz.

Grube czy cienkie?

Według Polaków prawdziwa włoska pizza to wyłącznie ta upieczona na cienkim spodzie. Tymczasem trzeba pamiętać, że grubość ciasta jest kwestią tradycji regionalnych i także we Włoszech spotkać można pizzę na cieście grubym. Co jednak ważne, bez względu na grubość jest to ciasto, którego smak jest niezwykle delikatny.

Jak wypiekać?

Zgodnie z tradycją włoska pizza powinna być wypiekana w piecu chlebowym opalanym drewnem. Temperatura, jaka w nim panuje powinna przekraczać czterysta stopni. Pizza trafia do takiego pieca dosłownie na chwilę. Idealnie, jeśli pizza pieczona jest na kamieniu.

Składniki

Tradycja włoska wskazuje, że na pizzy powinny znaleźć się maksymalnie cztery składniki. Niedopuszczalne jest wprowadzanie zmian w tradycyjnych połączeń smakowych. Pod tym względem Włosi są bardzo restrykcyjni. Składniki, które trafiają na pizzę powinny charakteryzować się najwyższą jakością. Podejście włoskie jest bardzo proste: nie liczy się ilość, a jakość.

Chcąc przygotować pizzę zgodnie z tradycyjnym włoskim podejściem, należy pamiętać o odpowiednio długim wyrabianiu ciasta i wartościowych składnikach. Na szczęście dzisiaj znalezienie w Polsce dobrej pizzerii bazującej na prawdziwe włoskim podejściu jest coraz prostsze.

Dodaj komentarz